SKONIŲ IR PATIRČIŲ „DŽIAUGSMAS” VILNIUJE
„Džiaugsmas” - geriausiu Lietuvos restoranu tituluojama vieta. Vieniems čia užeiti atrodo nedrąsu, kiti gi tiesiog neranda restorano durų (juokas juokais, bet tokių atvejų tikrai būna), kad taptų atsitiktiniais praeiviais, užsukusiais pavalgyti (kita vertus, be rezervacijos vargiai gautum, kur prisėsti), o treti - suprasdami kainos ir kokybės santykį čia lankosi dažnai. Save priskirčiau į paskutiniąją kategoriją.
Visada einant į naują restoraną, o juolab į vietą su statusu, aplanko toks smagus jauduliukas. Tačiau ne kartą esu girdėjus, kad kai kuriems žmonėms paprasčiausiai nedrąsu eiti į nepažįstamą, paslaptingą vietą. Į šį apibūdinimą įeina ir „Džiaugsmas”. Man tai vienareikšmiškai viena mylimiausių Vilniaus vietų. Skanu, stilinga, tobulas aptarnavimas, padorios kainos ir geras vynų pasirinkimas. Visgi, dar neatradusiems šios vietos - padėsiu susipažinti.
Pažintį pradėkime nuo maisto. Pagrindinis virtuvės šefas - Martynas Praškevičius - vienas geriausių Lietuvos šefų, taigi, meniu nenuvils. Jis keičiamas pagal sezonus. Jei „Džiaugsme” lankėtės rudenį, po kelių mėnesių ir vėl galėsite atrasti naujus skonius su žiemos ar pavasario meniu.
Kai kurie patiekalai nesikeičia ir yra tarsi „Džiaugsmo” klasika, pavyzdžiui: karbonadas, žuvies (starkio arba menkės) spurgytės, šonkauliai ar tartaras.
Maistas čia gan riebus ir sotus - lietuviškas. Patiekalams naudojami vietinių ūkininkų užauginti ingredientai, todėl pagal sezoną keičiasi meniu. Deriniai kartais netikėti, kartais klasikiniai, bet visuomet sėkmingi. Porcijos gali pasirodyti apgaulingai nedidelės, tačiau vakaro pabaigoje kyla klausimas - kodėl aš taip prisivalgiau…
DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ „DŽIAUGSME“ - ĮSPŪDŽIAI
- Vakaras prasideda nuo šefo komplimento - čia pat keptos duonos su sviestu ir taukais. Gali neblogai pasisotinti jau vien nuo šių vaišių.
- Visgi, netrukus atneša užkandžius ir prasideda puota. Patariu užkandžių nepraleisti, jie tikrai nudžiugins. Man labai patinka kvietiniai krepšeliai su įvairiais pagardinimais, taip pat žuvies spurgytės, patiekiamos su peletrūno ir kiaušinių padažu.
- Vakaro akcentas - pagrindinis patiekalas - gali būti ir karštas ir šaltas, pavyzdžiui, aš šįkart rinkausi šaltą pagrindinį - upėtakį, o mano draugė, kuri restorane lankėsi pirmą kartą, ragavo karbonadą. Atskiro paminėjimo nusipelnė bulvės prie karbonado, kurios tiesiog mirksta sviesto ir žolelių padaže. Bulvių fanai galimai šį garnyrą įvertins geriau nei pagrindą - genialumas slypi paprastume. O tiems, kurie dabar skaito ir sukioja pirštą prie smilkinio, ko aš čia stebiuosi bulvėm su sviestu, tai tiesiog linkiu jums paragauti jų „Džiaugsme”.
- Desertai ne ką prastesni už kitus patiekalus. Kaskart stebina įvairūs ledų skoniai - tai krapų, tai peletrūnų, tai gruzdintos šoninės - jie vis keičiasi, bet virtuvės išradingumas nepalieka abejingų. Ledai keičiasi, o spurgos su karamele, kurios yra kone populiariausias desertas restorane, ne. Ir gerai, jos patiks turbūt kiekvienam.
- Apibendrindama, galiu pasakyti, kad viskas čia labai skanu ir verčia sugrįžti.
SVEČIO REKOMENDACIJOS
Besilankantiems pirmą kartą, puikus sprendimas yra degustacinė vakarienė. Jos metu galėsite pasimėgauti skirtingais patiekalais ir pajusti tikrąjį „Džiaugsmą”. Degustacinės vakarienės meniu yra paruoštas iš anksto, tad jums nereikės sukti galvos, ką užsisakyti.
Gėrimų meniu. Puikiai atrinkti natūralūs vynai, alus, stiprieji gėrimai, kava. Pastaroji, beje, užsisakant su pienu, pateikiama su nepasterizuotu, riebiu, šviežiu pienu iš vieno Lietuvos ūkio.
Aptarnavimas, jau rašiau teksto pradžioje, tobulas. Kodėl? Nes padavėjo čia gali paklausti bet ko, atsakymą jis vis tiek ras: nuo gėrimo rekomendacijos iki to, kas gamino indus, iš kurių valgai. Aptarnavimo greitis taip pat puikus, kaip ir bendravimo etiketas. Na, o už gerą aptarnavimą norisi palikti padėką. Tad pakalbėkim apie arbatpinigius.
Arbatpinigiai kartais kelia diskusijas - juk jie neįskaičiuoti į sąskaitą, neprivalau palikti, kokią sumą skirti ir pan. Visgi, palikti arbatpinigius derėtų, tai etiketo dalis. Jei jau leidžiate sau pavakarienauti prabangiame restorane, dar prieš einant į jį nusiteikite, kad padėką už gerą aptarnavimą turėsite palikti ne tik žodžiu ar šypsena, bet ir pinigine išraiška. Lietuvoje neturime to įstatymo ar praktikos į galutinę sąskaitą įrašyti kažkokio procento būtent už aptarnavimą, taigi, arbatpinigiai vis dar ne visiems savaime suprantamas reikalas. „Džiaugsme” arbatpinigių kortele nepaliksite, todėl jais reikėtų pasirūpinti iš anksto. Palikti 10 proc. nuo sąskaitos - saugus variantas, o jei galite sau leisti daugiau - tai tik nudžiugins kolektyvą. Na, o jei jau taip nutiko, kad pamiršote grynuosius, tai mandagiai atsiprašykite ir galbūt dosniau atsidėkosite kitą kartą arba, jei bankomatas netoliese, galite pasinaudoti juo ir padėką atnešti vėliau.
RESTORANO INTERJERAS IR KAINOS
Kai ką stebina minimalistinis ir tamsus interjeras. Tikrai „Džiaugsmo” nepavadintum linksmu šeimos restoranu. Tai daugiau patirtis asmenybėms, norinčioms pasimėgauti gera vakariene, kokybišku maistu ir gėrimais. Įėjus jus pasitinka ir palydi iki stalelio. Pirmąjame aukšte dėmesį patraukia beždžionės skulptūrą, kurią, ko gero, teko matyti dažnose nuotraukose, kuomet yra kalbama apie šį restoraną. Skulptūra irgi turi savo istoriją, kaip ir visos šios vietos interjero detalės. Bet apie ją gal ne šį kartą. Subtilūs meno kūriniai ir elegantiškos detalės puikiai papildo aplinką ir suteikia jai prabangos.
Restoranas „Džiaugsmas” turi ir terasą. Ji veikia šiltuoju metų sezonu ir yra taip pat išskirtinė, kaip ir visas restoranas, nes terasa - balkone. Jums netrukdys praeiviai, o nuo saulės spindulių saugos platūs skėčiai. Apie tai, kada terasa bus atidaryta, „Džiaugsmas” turėtų pranešti savo soc. tinkluose, o tada jau beliks rezervuojant paprašyti vietos lauke.
Kainos, kurios iš pažiūros gali gąsdinti, tikrai yra visiškai adekvačios lyginant su kokybę, kurią gauni „Džiaugsme”. Užkandis čia kainuos apie 9 eur, pagrindinis patiekalas nuo keliolikos iki keliasdešimt eurų (kol kas brangiausia meniu yra jautienos šonkaulių porcija dviems - 52 eur), desertas kainuos dar keletą eurų. Gėrimų kainos panašios, kaip ir kitose Vilniaus vietose. Vilnius kupinas restoranų ir nemažai jų kokybe lygintis su „Džiaugsmu” tikrai negali, bet kainomis, deja, taip. Tai jau jūsų sprendimas, kur leisti tą pačią sumą. Dviese čia pavakarienausite už maždaug 100 eur (arbatpinigių neskaičiuoju).
Jei tai, ką rašau, jus vilioja apsilankyti - rezervacija, sakyčiau, būtina. Ją atliksite telefonu (kontaktai: (8-631) 11153) ir tiesiog per Facebook (www.facebook.com/dziaugsmas.restoranas). Darbo laikas: kasdien 17.00-23.00 h, restoranas nedirba sekmadieniais.
Adresas: Vilniaus g. 28, Vilnius. Smulki iškaba ir medinės durys jus nuves ten, kur reikia.
Norėdami nustebinti artimą drąsiai galite padovanoti dovanų kuponą šiame restorane. Nenusivilsite nei jūs, nei asmuo, gavęs dovaną - patirtis verta dėmesio. Dovanų kuponas dar ir nebloga apsauga nuo atidėliojimo apsilankyti gerame restorane, gavai voką ir eini.
Linkiu „Džiaugsmą” patirti kiekvienam. Skanaus!